Idag hade vi seminarium med Kerstin om boken Wikinomics som behandlar det nya affärsklimatet som kommer mer och mer i och med att fler och fler företag ”öppnar sina gränser” och delar med sig av sin information.

Många stora företag tjänar multum på att låta deras produkters delar produceras av olika producenter som alla är expert på just sitt område. I boken talades det varmt om hur denna typ av företagande skapar en konkurrens bland producenterna som pressar ner priserna, vilket storföretagen sparar hur mycket som helst på, YAY!

Dock benämns inte hur de mindre producenternas situation påverkas av att plötsligt ha en hel värld att konkurrera med. Eftersom storföretagen vänder sig till mindre och fler producenter för att få toppkvalitet så måste producenterna göra vad de kan för att hålla priserna nere. Och därmed bli de lyckliga utvalda som får leverera sina skruvar eller vad det kan vara.

Jag tror helt enkelt att denna typ av konkurrens lätt leder till att producenternas arbetsmiljö försämras eftersom det är det till slut är det enda man kan konkurrera med. Vilka kan ha minst antal arbetare med sämst lön?

Mattias tyckte att vi skulle dra ihop ett gäng i klassen och spela in en pod på ämnet. Någon som är taggad?

Konkurrens är en intressant del i det ämnet vi utbildar oss inom. Jag har i grunden en ”nejtack”-inställning till konkurrens, rent allmänt i livet. Det oftast tar mer från skapandet än det ger och det motverkar den öppenhet och gemenskap som gör det skapande arbetet så härligt. Detta tar mig vidare till nästa förebild jag har inom skapandet, nämligen:

serietecknaren Liv Strömqvist

Hon beskriver, både i serier och i sitt sommarprat, om hur hon och hennes tecknarkollegor inte undanhåller ideér för varandra utan de delar med sig och tar inte illa upp om någon ”snor” en idé. Det betyder ju att den var bra, eller hur?

Jag har själv sviiiinsvårt för att överföra det här tankesättet på mitt eget skapande, men det är något jag aktivt strävar mot. Ett bra sätt att synliggöra idéer är ju tex att blogga om dem. Och det gör jag ju nu hehe.

setaerw

Men ni kan i alla fall se mer av Liv Strömqvist på hennes hemsida och på hennes förlag, Galago. Och lyssna på hennes podcast En varg söker sin pod, som hon gör tillsammans med författaren och tv-geniuset Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Bra människor.

http://app.stitcher.com/splayer/f/34785/36797469

2 reaktioner till “Konkurrens och en skapande förebild #2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s